Prosta a przy tym niezwykle smaczna kompozycja, delikatnej polędwiczki i smażonych grzybów. |
Składniki
Przepis na cztery osoby
200 g pieczarek
1 polędwiczka wieprzowa ( ok 600 g)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
dodatkowo do marynaty
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju
sól, pieprz (ewentualnie gałązka rozmarynu)
Sposób przygotowania
Mieszamy ocet balsamiczny z olejem, dodajemy pieprz, rozmaryn i niewielką ilość soli.
Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry grubości około dwóch centymetrów i wkładamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
Myjemy pieczarki i kroimy je w ćwiartki, obieramy z łupiny ząbek czosnku, drobno go siekając.
Na płycie rozgrzewamy dwie patelnie, na pierwszą wlewamy łyżkę oliwy, dokładamy masło i posiekamy czosnek, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy pieczarki, doprawiając je solą i pieprzem.
W tym samym czasie na drugiej, mocno rozgrzanej, patelni układamy plastry zamarynowanej polędwiczki, smażąc je przez sześć minut z obydwu stron ( smażymy z każdej strony, po 3 minuty).
Polędwiczki wykładamy na talerze, razem ze smażonymi pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz