piątek, 21 sierpnia 2015

polędwiczka ze smażoną pieczarką

   Polędwiczka  ze smażonymi pieczarkami
polędwica ze smażonymi pieczarkami
Prosta a przy tym niezwykle smaczna kompozycja, delikatnej polędwiczki i smażonych grzybów. 

Składniki 
Przepis na cztery osoby


200 g pieczarek
1 polędwiczka wieprzowa ( ok 600 g)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól,pieprz

dodatkowo do marynaty
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju
sól, pieprz (ewentualnie gałązka rozmarynu)

Sposób przygotowania

Mieszamy ocet balsamiczny z olejem, dodajemy pieprz, rozmaryn i niewielką ilość soli.

Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry grubości około dwóch centymetrów i wkładamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
Myjemy pieczarki i kroimy je w ćwiartki, obieramy z łupiny ząbek czosnku, drobno go siekając. 
Na płycie rozgrzewamy dwie patelnie, na pierwszą wlewamy łyżkę oliwy, dokładamy masło i posiekamy czosnek, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy pieczarki, doprawiając je solą i pieprzem.
W tym samym czasie na drugiej, mocno rozgrzanej, patelni układamy plastry zamarynowanej polędwiczki, smażąc je przez sześć minut z obydwu stron ( smażymy z każdej strony, po 3 minuty).
Polędwiczki wykładamy na talerze, razem ze smażonymi pieczarkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz