niedziela, 30 sierpnia 2015

udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką

           duszone udka kurczaka 
Potrawa ta należy do typu - "nie może się nie udać".
Prosta, smaczna a jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę.

składniki dla czterech osób
8 udek kurczaka (pałek)
3-4 marchewki
3 cebule (szalotki)
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
sól pieprz





sposób przygotowania

 W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę.

Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również szalotki, obieramy i kroimy je w ósemki.
Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę  i pieczemy dalsze 30 minut.
Upieczone udka nakładamy na talerze, razem z uduszonymi warzywami i ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz