poniedziałek, 10 sierpnia 2015

zapiekana manna

Manna zapiekana z gorzką czekoladą i śliwkami
zapiekana manna

Mam nadzieję, że każdy z poranków rozpoczęty  śniadaniem z tego prostego dania będziemy mogli zaliczyć do udanych


składniki dla czterech osób


200 g kaszy manny
1 l mleka
12 sporych śliwek
80 g gorzkiej czekolady
12 g masła
80 g brązowego cukru

ewentualnie cukier do osłodzenia kaszy


Sposób przygotowania

Środek czterech niewielkich żaroodpornych naczyń (najlepiej glinianych lub porcelanowych bulionówek) smarujemy cienko masłem, a następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki, a w ich miejsce wkładamy kawałek czekolady (ważne jest by czekolada nie dotykała bezpośrednio ścianek naczynia).


W garnku zagotowujemy mleko, mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), a kiedy zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i gorącą wlewamy do uprzednio przygotowanych naczyń.

 Na wierzchu każdej porcji układamy po kilka wiórów masła, posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekając przez 12-15 minut.

Gotową kaszę podajemy w tych samych naczyniach (najlepiej owiniętych kawałkiem grubego płótna), w których ją zapiekaliśmy, uważając aby się nie poparzyć


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz