piątek, 14 sierpnia 2015

korniszony

                           Korniszony Cioci Dany

Niewielkie, jędrne ogóreczki, aromatyczna zalewa i odrobina czasu to wszystko czego potrzebujemy aby przygotować ten przepis. Kiedy po raz pierwszy, spróbowałem tak wykonanych korniszonów,  od razy zapragnąłem poznać przepis, który z oporami, po długich staraniach, udało mi się uzyskać od Cioci Dany, i który prezentuję teraz bez żadnych zmian.

Składniki

4 szklanki wody
1,5-2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
pęk kopru ( również zdrewniałe łodygi)
6 ząbki czosnku
4 kawałki chrzanu

Do garnka wrzucamy cztery kawałki korzenia chrzanu  pokrojonego na półcentymetrowe paski, dokładamy pęk kopru, sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.

Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków ( najlepiej na całą noc).


Na drugi dzień myjemy ogórki i moczymy je w zimnej wodzie  przez dwie godziny. Następnie wkładamy ogórki do słoików i zalewamy marynatą, uważając aby  ogórki były w niej całkowicie zanurzone.

Jeżeli mamy zamiar spożyć ogórki w ciągu miesiąca, to słoiki ustawiamy w zacienionym miejscu i czekamy przez dwie noce.





W przypadku robienia zapasów
na zimę dodatkowo pasteryzujemy słoje (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25 minut.




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz