czwartek, 20 sierpnia 2015

piernik

                         poczciwy piernik

Niezwykle smaczne, a przy tym również bardzo proste w wykonaniu, ciasto. Przyozdobione czekoladową polewą i przełożone powidłami, może śmiało konkurować z najbardziej wyszukanymi deserami. Jedyny problemem jest fakt, że poczciwy piernik najsmaczniejszy jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety bardzo rzadko można się o tym przekonać, ponieważ ciasto znika o wiele prędzej.
składniki
2 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
100 g masła
4 jajka
8 łyżek miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao

sposób przygotowania
Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, oraz kakao, i wszystkie składniki ze sobą mieszamy.

W drugiej misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i stopionym masłem
Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 45 minut.
 Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku
Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5-10 minut.
Następnie studzimy, kroimy nożem wzdłuż i przekładamy ulubiona konfiturą, a na wierzch ciasta układamy czekoladową polewę.


2 komentarze: