Przepis dla czterech osób
0,5 l czarnych jagód
0,5 l mleka
0,5 l wody
3 łyżki cukru waniliowego
sól
ewentualnie kwasek cytrynowy
Dodatkowo
200 g dowolnego makaronu
Sposób przygotowania
Przebrane i umyte jagody wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, dodając szczyptę soli i cukier.
Jagody gotujemy przez 2-3 minuty, a następnie powoli, wlewamy do garnka mleko ( najlepiej gdy mleko ma temperaturę pokojową).
Całość ponownie zagotowujemy, dodając ewentualnie odrobinę kwasku cytrynowego i od razu rozlewamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowanym makaronem.
Jak pysznie wygląda :) myślę, że z ryżem też dobrze by smakowała :)
OdpowiedzUsuńMój Blog
Przyznam szczerze że smakuje równie dobrze z ryżem, lanymi kluskami, czy makaronem, ale na coś musimy się zdecydować :)
Usuń