Składniki
2 kg wiśni
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
1 kg cukru
Sposób przygotowania
Drylujemy dwie trzecie części wiśni i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.
Do słoja dokładamy również trzecią część owoców z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak) oraz cukier i alkohol, całość mieszamy szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy na słoneczne miejsce i czekamy, potrząsając nim na początku co dwa, a potem trzy dni, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Długość trzymania nalewki w słoju zależy tylko od naszej cierpliwości. Najbardziej niecierpliwi zlewają nalewkę po dwóch tygodniach.
Osoby nieco cierpliwsze po dwóch miesiącach, a prawdziwi koneserzy przelewają trunek do butelek po pół roku i odstawiają by dalej dojrzewała, jeszcze na co najmniej rok, mnie udała się ta sztuka tylko raz i muszę przyznać ze końcowy efekt, (widoczny w kieliszku na zdjęciu) wart był cierpliwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz