środa, 19 sierpnia 2015

letnia botwinka

letnia botwinka 

Można powiedzieć że ta zupa to ciepła wersja chłodnika, a to dla tego, że tak samo jak chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień.
Składniki


Przepis na cztery osoby
  
3 młode buraki
1 łyżeczka cukru
Duży pęk  botwiny
1,5 litra bulionu  warzywnego 
4-5 młodych ziemniaków
4 jajka
natka pietruszki 
szczypior
sól pieprz
Szczypta kwasku cytrynowego





Sposób przygotowania

Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy
Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny i w całości dość grubo siekamy.

 Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut.
W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka.
Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz