letnia botwinka
Można powiedzieć że ta zupa to ciepła wersja chłodnika, a to dla tego, że tak samo jak chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień.
Składniki
Przepis na cztery osoby
1 łyżeczka cukru
Duży pęk botwiny
1,5 litra bulionu warzywnego
4-5 młodych ziemniaków
4 jajka
natka pietruszki
szczypior
sól pieprz
Szczypta kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania
Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy
cukier i kwasek cytrynowy
Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki.
Myjemy pęk botwiny i w całości dość grubo siekamy.
Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem,
przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut.
W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka.
Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego
ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym
na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub
śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz