Delikatny biszkopt z samych białek
Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję
Składniki
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
5 łyżek oleju
7 łyżek maki tortowej
szczypta soli
Sposób przygotowania
Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę.

Następnie nie używając miksera, do masy dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy dużą drewniana łyżką.
Dno tortownicy( średnica 24 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy biszkoptową masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15-20 minut, pod koniec sprawdzając (nakłuwając wykałaczką), czy biszkopt nie jest w środku surowy.
Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, studzimy, dzielimy długim nożem wzdłuż na dwie części i każdą z nich przekładamy ulubionym kremem lub bitą śmietaną. Dekorujemy owocami i podajemy.
Więc trzeba go wypróbować :)
OdpowiedzUsuń