środa, 19 sierpnia 2015

ratatuj

                                     aromatyczne ratatuj


Dojrzałe w letnim słońcu warzywa, aromat ziół i dobra oliwa. Dzięki tym składnikom powstaje danie które musi smakować każdemu.

Składniki dla 4-6 osób
2 bakłażany
2 cukinie
6 pomidorów
2 cebule
4-6 ząbków czosnku
4 papryki
12-15 łyżek oliwy tłoczonej na zimno
świeża bazylia
natka pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka cukru (płaska)
tymianek

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plastry bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut, często mieszając.
Lekko przesmażone warzywa wyjmujemy z garnka, odkładając je do miski.

Wtedy do garnka wlewamy resztę oliwy, wkładamy do niego pokrojoną w półplasterki cebulę i drobno posiekane ząbki czosnku. Smażymy do czasu aż cebula się zeszkli, a następnie dokładamy do garnka obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej sparzone).
Całość smażymy na średnim ogniu, dwadzieścia minut pozwalając aby odparowała część wody z pomidorów.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę a następnie dodajemy do pomidorów z cebulą, doprawiamy  solą, pieprzem, cukrem, roztartym tymiankiem i dusimy przez 4-5 minut.
Następnie dokładamy do garnka bakłażany i cukinie, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżą bazylię. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, jeszcze raz (ewentualnie) doprawiamy, po czym wykładamy na talerze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz