świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą jaka może cię spotkać o poranku i wprawić w dobry humor na resztę dnia
składniki na sześć sporych sztuk
2 jajka
70 g masła
60 g cukru
30 g drożdży
250 ml mleka
9 świeżych moreli
sposób wykonania
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniego mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość.
Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtka dwóch jaj, roztopione masło, resztę mleka i cukier.
Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy ciasto w rękach . Następnie formujemy je w kule, i nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.
W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni następnie smarujemy wszystkie wyrośnięte bułki białkiem jajka i wkładamy je do piekarnika, piekąc pierwsze dziesięć minut, w temperaturze 130 stopni (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom).
Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, i dopiekamy bułki przez dalsze 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika zaraz po upieczeniu.
Uwielbiam takie słodkie maślane bułeczki:)
OdpowiedzUsuń