Jest to mój ulubiony przepis, na utrwalenie pomidorów na zimę. Słodycz dojrzałych pomidorów, miesza cię z palącym smakiem ostrej papryczki, a wszystko to w aromatycznej octowej marynacie.
Składniki
1,5 kg pomidorów i garść koktajlowych
6 szt ostrej papryczki
6 ząbków czosnku
świeża bazylia
tymianek
zalewa
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.
Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Następnie myjemy pomidory i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po dwie ostre papryczki, szczyptę tymianku, dwa ząbki czosnku i gałązkę świeżej bazylii. Zalewamy słój marynatą, uważając aby pomidory były w niej całkowicie zanurzone.
Dodajemy gałązkę tymianku i zamykamy słój.
Pasteryzujemy pomidory (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Dodajemy gałązkę tymianku i zamykamy słój.
Pasteryzujemy pomidory (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Pysznie ;-) Uwielbiam domowe zaprawy ;-)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić na spróbowanie chociaż jeden słoik. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuń