czwartek, 13 sierpnia 2015

zupa pomidorowa

                     zupa ze świeżych pomidorów

Dojrzałe w letnim słońcu pomidory, świeże warzywa oraz aromat bazylii. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa.

Składniki na cztery osoby
1 kg pomidorów
0,5 l drobiowego bulionu, lub wody
2 marchewki
1 pietruszka z nacią
1 cebula
1 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
domowe maggi, przepis na które znajduje się tutaj
sól, pieprz 
świeża bazylia


Sposób przygotowania

Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygę selera, krojąc go w plastry.


Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki.

W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.

Do zeszklonej cebuli dodajemy selera z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią oraz obrany i dość drobno posiekamy korzeń pietruszki, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wkładamy posiekane w kostkę pomidory, gotujemy całość przez dwadzieścia minut i zalewamy bulionem lub wodą.

Po zagotowaniu bulionu zupę gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki i doprawiając do smaku solą, pieprzem  oraz  domowym maggi.Nakładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem i posypując posiekaną świeżą bazylią.

1 komentarz: