Dojrzałe w letnim słońcu pomidory, świeże warzywa oraz aromat bazylii. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa.
Składniki na cztery osoby
0,5 l drobiowego bulionu, lub wody
2 marchewki
1 pietruszka z nacią
1 cebula
1 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
domowe maggi, przepis na które znajduje się tutaj
sól, pieprz
świeża bazylia
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygę selera, krojąc go w plastry.
Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki.
W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.
Do zeszklonej cebuli dodajemy selera z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią oraz obrany i dość drobno posiekamy korzeń pietruszki, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wkładamy posiekane w kostkę pomidory, gotujemy całość przez dwadzieścia minut i zalewamy bulionem lub wodą.
Po zagotowaniu bulionu zupę gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki i doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz domowym maggi.Nakładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem i posypując posiekaną świeżą bazylią.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń