Jarmuż z kaszą kuskus
O tym ze jarmuż jest warzywem zawierającym ogromne ilości witamin i minerałów wiedzą chyba wszyscy, połączenie go z kuskusem i oliwą z oliwek na wzór arabskiego tabule da nam smaczne danie które przyrządzimy dosłownie w kilka minut.
Składniki dla czterech osób
150 g jarmużu
200 g kaszy kuskus
1 papryka czerwona
1 papryka biała
sok z połowy cytryny
6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
pół pęczka szczypioru
garść oliwek czarnych i zielonych
natka pietruszki
sól, pieprz
woda
Sposób przygotowania
Kaszę kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą (tak aby tylko przykryła kaszę) przykrywamy i zostawiamy na pięć minut.
W tym czasie dokładnie myjemy jarmuż (jeżeli chcemy aby był delikatniejszy należy go wcześniej przez kilka godzin przemrozić w zamrażarce) i rwiemy go na kawałki odrzucając grube łykowate części łodyg, myjemy również papryki i kroimy je w cienkie krążki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy jarmuż, smażąc go dwie minuty, a następnie dodajemy paprykę,połowę soku z cytryny, sól i całość krótko smażymy tak by warzywa zostały jędrne ( najwyżej dwie minuty).
Widelcem mieszamy napęczniały i zwarty kuskus, tak by stał się sypki, dodajemy do niego przekrojone na pół oliwki, posiekany drobno szczypior i usmażone warzywa, całość doprawiamy pozostałym sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą.
Całość zostawiamy przez dziesięć minut w chłodnym miejscu, a następnie podajemy posypując posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz