Morele to taki rodzaj owocu, który w kuchni spotykamy z reguły w suszonej postaci. Warto więc wykorzystać ten krótki czas, kiedy możemy cieszyć się świeżą morelą, i używać jej jak najczęściej.
Składniki dla czterech osób
1,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
1 kg moreli
25 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
sposób przygotowania
Wsypujemy garnka ryż, zalewamy go wodą i zostawiamy na co najmniej dwie godziny (najlepiej zostawić tak ryż na noc).
Ryż z wodą zagotowujemy, dodajemy mleko oraz cukier waniliowy i gotujemy do czasu aż ryż będzie miękki.
W tym czasie morele kroimy na pół, wybieramy z nich pestki, wrzucamy do garnka i smażymy przez 7-8 minut.
Pod koniec smażenia (morele nie powinny się rozpaść, a jedynie zmięknąć) wsypujemy do garnka cukier.
Całość smażymy jeszcze przez minutę
Smarujemy masłem żaroodporne naczynie i układamy na jego dnie połowę ugotowanego ryżu. Na warstwę ryżu kładziemy przesmażone morele, przykrywamy kolejną warstwą ryżu, a na wierzchu kładziemy kawałki masła.
Naczynie wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy, przez 35-40 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na talerze, posypując każdą porcję cynamonem.
takie ryżowe desery zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html