piątek, 28 sierpnia 2015

lekka zupa paprykowo pomidorowa

                    zupa paprykowo pomidorowa

Pełna witamin, aromatu i smaku zupa z dojrzałych warzyw, znajdzie z pewnością wielu kulinarnych amatorów.

składniki dla czterech osób
2-3 papryki
5-6 pomidorów
1 cebula
1,5 bulionu
2 ząbki czosnku
1 korzeń pietruszki
50 g ryżu
sól, pieprz
maggi domowe
2 łyżki oliwy 
świeża bazylia
1 łyżeczka słodkiej papryki
ewentualnie 
szczypta ostrej papryki


sposób przygotowania

Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, korzeń pietruszki kroimy w plastry, obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku.


Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki.

W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.

Do zeszklonej cebuli dodajemy pietruszkę i posiekany czosnek. Całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wrzucamy ryż, smażymy do momentu aż ryż stanie się szklisty a następnie zalewamy całość bulionem.
Dodajemy posiekane w kostkę pomidory i gotujemy całość przez dwadzieścia minut.
W tym czasie z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski i dodajemy do gotującej się zupy, całość gotujemy przez pięć minut, przyprawiając maggi, solą pieprzem oraz słodka i ostrą papryką.
Na koniec do garnka dodajemy posiekaną świeżą bazylię i
nakładamy na talerze. 

2 komentarze: