chleb z cukinią
Składniki
1 kg mąki
50 g drożdży
1 płaska łyżka cukru
50 ml oliwy extra
1 łyżeczka soli
80 ml ciepłej wody
oregano
bazylia
Sposób przygotowania
Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia (zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając aby temperatura nie przekroczyła 27 stopni .
W tym czasie całe cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru soku.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, startą cukinię, sól oraz oliwę i całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie przestanie się kleić do rąk.
Wyrobione ciasto uformujemy w kule i zostawiamy przykryte wilgotną ściereczką w ciepłym miejsce do wyrośnięcia ( ok 30- 40 minut).
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy rękoma i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy do ciasta (może to być forma od keksówki) i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego w pierwszych 30 minutach do 130 stopni (niższa temperatura na początku pieczenia pozwoli bardziej wyrosnąć ciastu), a następnie podwyższamy temperaturę do 190 stopi i pieczemy dalsze 30 min.
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy chleb jest upieczony w środku (koniec patyka nie może być obklejony ciastem a jedynie lekko wilgotny).
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy chleb jest upieczony w środku (koniec patyka nie może być obklejony ciastem a jedynie lekko wilgotny).
Wyjmujemy chleb z piekarnika, studzimy i serwujemy na przykład z twarogiem z rzodkiewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz