Papryka faszerowana z brokułem
Składniki
Przepis dla 4 osób
1 brokuł
250 g pieczarek
2 pomidory
100 g ugotowanego ryżu
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
50 g sera pleśniowego typu brie
80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pieczarki, do
których po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku.
Całość smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie dokładamy obranego ze skóry i pokrojonego w drobna kostkę pomidora oraz ugotowany ryz, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykryciem.
Całość smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie dokładamy obranego ze skóry i pokrojonego w drobna kostkę pomidora oraz ugotowany ryz, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykryciem.
Brokuła dzielimy na różyczki i krótko gotujemy (najlepiej na parze), tak
aby został półtwardy.
Umyte papryki kroimy wzdłuż na pół, odkrajamy ogonki razem z gniazdami
nasiennymi i wykrajamy białe wewnętrzne gorzkawe części.
Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia i układamy na niej połówki papryk.
Każdą z nich napełniamy do połowy farszem z pieczarek, ryżu i pomidora, a
następnie wkładamy po kawałku sera pleśniowego, a na wierzch kładziemy pomidora
pokrojonego w cząstki i różyczki brokuła.
Tak przygotowane papryki skrapiamy łyżką oliwy i wkładamy na 15-20
minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i kładziemy na każdą
z papryk spory kawałek żółtego holenderskiego sera.
Wyjęte z piekarnika warzywa posypujemy grubo mielonym pieprzem (wedle
uznania) i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz