wtorek, 18 sierpnia 2015

Papryka faszerowana z brokułem

Papryka faszerowana z brokułem

Warzywa i grzyby zapieczone pod pikantnym serem, czy trzeba pisać coś jeszcze ?

Składniki

Przepis dla 4 osób

4 papryki
1 brokuł
250 g pieczarek
2 pomidory
100 g ugotowanego ryżu
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
50 g sera pleśniowego typu brie
80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego


Sposób przygotowania




Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pieczarki, do których po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku.
Całość smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie dokładamy obranego ze skóry i pokrojonego w drobna kostkę pomidora oraz ugotowany ryz, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykryciem.

Brokuła dzielimy na różyczki i krótko gotujemy (najlepiej na parze), tak aby został półtwardy.
Umyte papryki kroimy wzdłuż na pół, odkrajamy ogonki razem z gniazdami nasiennymi i wykrajamy białe wewnętrzne gorzkawe części.

Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia i układamy na niej połówki papryk.  Każdą z nich napełniamy do połowy farszem z pieczarek, ryżu i pomidora, a następnie wkładamy po kawałku sera pleśniowego, a na wierzch kładziemy pomidora pokrojonego w cząstki i różyczki brokuła.

Tak przygotowane papryki skrapiamy łyżką oliwy i wkładamy  na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Na 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i kładziemy na każdą z papryk spory kawałek żółtego holenderskiego sera.
Wyjęte z piekarnika  warzywa posypujemy grubo mielonym pieprzem (wedle uznania) i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz