Kiedy czuję zapach tego chleba, zawsze oczami wyobraźni widzę niewielką miejscowość, koło Wilna, gdzie spróbowałem takiego chleba po raz pierwszy.
Przyniosła go moja Ciotka, z małej miejscowej piekarni, w której pieczono takie właśnie chleby.
Bochenek ten wziął to co najlepsze, z kuchni litewskiej i polskiej.
Jest w nim więc, mocny zapach kminku i słodycz konfitury, tak jak to ma miejsce w litewskich wypiekach.
Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa się w nim kwaśny posmak razowego żytniego zakwasu.
Bo chleb jest pieczony tylko na zakwasie, bez drożdży i innych spulchniaczy, stosowanych w litewskich wyrobach.
składniki na dwa bochenki chleba
zaczyn
1 szklanka mąki żytniej razowej
8 łyżek zakwasu
1 szklanka letniej wody
850 g mąki żytniej razowej
100 g powideł śliwkowych
woda
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
sposób wykonania
Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin.
Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) dodajemy mąkę żytnią, powidła ( powinny byś rzadkie bez kawałków owoców),kminek, oraz sól, całość mieszamy łyżką dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto
Tak wyrobione ciasto wyrabiamy na dwa bochenki i układamy je na wyłożonej pergaminem blasze.
Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą, posypujemy chleb kminkiem i nakłuwamy jego powierzchnię widelcem.
W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy bochenki przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 40-45 minut.
Przed wyjęciem sprawdzamy czy chleb jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem).
Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia.
Przed wyjęciem sprawdzamy czy chleb jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem).
Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz