środa, 26 sierpnia 2015

placek manny z brzoskwinią

Placek manny z brzoskwinią

Aromat smażonych brzoskwiń czuć w kuchni, na długo przed podaniem placków. Nie wiem jak działa ten posiłek na innych, ale mnie zawsze wprawia w dobry nastrój.

Składniki

Danie dla czterech osób


2 brzoskwinie
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
olej






Sposób przygotowania

Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki a następnie dzielimy na mniejsze cząstki

Kaszę manną i mleko mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Następnie dosypujemy cukier, proszek do pieczenia  i całość ponownie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę mleka.


Rozgrzewamy na patelni kilka kropli oleju. Po nagrzaniu patelni olej wycieramy ręcznikiem papierowym, tak aby patelnia była tyko "pobrudzona" olejem.

Na patelnię przelewamy łyżką ciasto i smażymy placki krótko z obu stron na złoty kolor. Po każdym usmażonym placku, przecieramy patelnię, ręcznikiem papierowym z olejem.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło  i przesmażamy na niej cząstki brzoskwiń przez 2-3 minuty.
Placki wykładamy na talerze, układając na każdej porcji przesmażone brzoskwinie i podajemy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz