zupa z flądry z kwaśną śmietaną
Dziś chciałbym zaprezentować trochę inną wersję zupy rybnej. Bardzo popularną na Kaszubach i Pomorzu ( tam dane mi było, spróbować jej po raz pierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta, pożywna zupa, warta jest szerszego uznania.
Składniki dla 4 osób
2-3 flądry
1-2 korzeń pietruszki
1 marchew
2 cebule
1 por
kawałek korzenia selera
ćwiartka cytryny
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
koper
Sposób przygotowania
Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy, ogony i płetwy, ściągamy ciemną skórę z grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
Doprawiamy pieprzem oraz solą, po czym odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
Do garnka wkładamy obraną pietruszkę, marchew, pora, selera, jedną cebulę oraz gorsze części ryb ( głowy, płetwy i ogony) i całość gotujemy ok 15 minut.
W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty kolor, pokrojoną w plastry, drugą cebulę. Ugotowany wywar odcedzamy (odrzucając kawałki ryb i warzywa, pozostawiając jedną pietruszkę oraz marchew), a następnie mieszając łyżką lub trzepaczką dodajemy do wywaru sok z cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując ją, żeby się nie zważyła), oraz przesmażoną cebulę i warzywa z wywaru pokrojone w paski( marchew, pietruszka).
Na koniec dodajemy kawałki flądry, gotujemy zupę jeszcze 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i podajemy, posypując posiekanym koprem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz