Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze
Składniki
2 średnie cukinie
3 jajka
150 g cukru
350 g maki
150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków)
125 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml koniaku lub whisky
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
Sposób przygotowania
Cukinie razem ze skórą myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy bakalie koniakiem, starte cukinie i bakalie odstawiamy na 20 minut (cukinie zostawiamy aby puściły sok, a bakalie zmiękną pod wpływem alkoholu).
Do misy wsypujemy (najlepiej przez sito) mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli, cynamon i imbir, mieszamy składniki dużą drewnianą łyżką.
Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut, sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia środka ciasta ( patyczek nie może być oklejony ciastem).
Uchylamy drzwiczki piekarnika, zostawiając ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5-7 minut a następnie wyjmujemy.
Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda z tymi chrupiącymi bakaliami pychotka.