niedziela, 30 sierpnia 2015

nalewka z brzoskwiń

                                    brzoskwiniowa nalewka  
      

Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne jak zagraniczne sprowadzone z południa dorodne okazy.
Jednak ta ich cierpkość, połączona z długim okresem leżakowania, nadaje naszym nalewkom niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy korzystając ze słodszych, południowych owoców.


składniki
1 kg brzoskwiń
1 l wódki
0,4 kg cukru


sposób wykonania

Drylujemy brzoskwinie, zostawiając 3-4 całe i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem. 
Do słoja dokładamy również brzoskwinie z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte). 




Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce  i czekamy, potrząsając słojem na początku co dwa, a potem trzy dni, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Po trzech tygodniach zlewamy nalewkę ( filtrując ją przez płótno) do butli.
Butelki przekładamy w ciemne i chłodne miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać.

Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości.
Nie może jednak, to być okres krótszy niż trzy miesiące (wersja dla najbardziej niecierpliwych).
Osoby nieco cierpliwsze  zaczynają raczyć się nalewką po sześciu miesiącach, a prawdziwi koneserzy przelewają trunek do butelek  i pozwalają by dojrzewała, jeszcze przez co najmniej rok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz