Składniki dla czterech osób:
100 g malin
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka
2 szklanki wody
Sposób przygotowania
Maliny i porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i rozdrabniając owoce widelcem, gotujemy przez pięć minut, a następnie dodajemy wodę.
Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy, zalewamy mlekiem , dokładnie mieszamy (uważając aby nie zostały żadne grudki) i dodajemy do garnka z owocami. Całość zagotowujemy cały czas mieszając (gotujemy nie dłużej niż, przez dwie, trzy minuty), a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Przestudzoną zupę dekorujemy owocami i podajemy. Do zupy możemy dodać również oddzielnie ugotowany makaron lub kluski, potrawa będzie wtedy bardziej treściwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz