Delikatny placek z jagodowym nadzieniem, jest daniem, które możemy szybko przygotować, ale znika ono jeszcze prędzej. |
Składniki
Danie dla dwóch osób
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g borówki
4 łyżki wody
ćwiartka cytryny
Sposób przygotowania
W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją.
W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Od dawna chodzą za mną amerykańskie pancakes! Obowiązkowo z orzechami, borówką lub bananami i syropem klonowym, takie jadłam w Chicago ;-)
OdpowiedzUsuń