Domowe lody straciatella
składniki
500 ml słodkiej smietany 30%
150 g cukru
6 żółtek jaj
100 g gorzkiej czekolady z jak najwyzszą zawartośną kakaowej masy
sposób wykonania
Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej misy wrzucamy żółtka jaj i dodajemy cukier.
Misę ustawiamy na garnku z wodą ,a ten stawiamy na płycie, całość podgrzewamy.
Jaja ucieramy z cukrem na jednorodna masę w kąpieli wodnej, uważając, aby nie doszło do ścięcia jajek.
Następnie cały czas mieszając do utartych jaj stopniowo dokładamy bitą śmietanę.
Nadal podgrzewając ucieramy masę do momentu, aż całość zgęstnieje, wyłączamy płytę i odstawiamy misę w chłodne miejsce.
Po godzinie masę wyjmujmy i dodajemy do niej posiekaną lub startą na tarce gorzką czekoladę (im wyższa zawartość kakao tym lepiej, ja używam czekolady własnego wyrobu, która nie jest słodzona), mieszamy i ponownie wkładamy do zamrażarki.
Lody schładzamy w zamrażalniku przez 6-8 godzin, w pierwszych dwóch godzinach jeszcze 2-3 krotnie je mieszając.
Gotowe lody wyjmujemy z zamrażarki na dziesięć minut przed podaniem, gdyż łatwiej je wtedy nabrać łyżką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz