Przez wielu niedoceniana cukinia, jest dla mnie ozdobą naszej kuchni. Nie mogło więc jej zabraknąć, również w moich pikantnych przetworach.
Składniki
2 kg niewielkiej cukinii
8 niewielkich ostrych papryczek
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Zalewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.
Cukinie pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz