poniedziałek, 31 sierpnia 2015

cukinia konserwowa z ostrą nutą

                 cukinia z ostrą papryczką
Przez wielu niedoceniana cukinia, jest dla mnie ozdobą naszej kuchni. Nie mogło więc jej zabraknąć, również w moich pikantnych przetworach.

Składniki 
2 kg niewielkiej cukinii
8 niewielkich ostrych papryczek
4 ząbki czosnku

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.



Myjemy cukinie, kroimy w podłużne plastry i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwie niewielkie ostre papryczki i po dwa ząbki czosnku. 
Zalewamy  marynatą, uważając aby  warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.

Cukinie pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz