Pożywny ryż, przepełniony aromatem smażonych jabłek i cynamonu to propozycja posiłku, który będzie smakował wszystkim amatorom takich dań.
składniki dla trzech osób
1 szklanka ryżu
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
2 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego
cynamon
Sposób przygotowania
Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go szklanką wody i zostawiamy na co najmniej dwie godziny ( najlepiej zostawić tak ryż na noc).
ryż z wodą zagotowujemy, dodajemy szklankę mleka, oraz cukier i gotujemy ryż aż będzie miękki.
W tym czasie z jabłek wydrążamy gniazda nasienne ,kroimy je w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle.
Pod koniec smażenia ( jabłka nie powinny się rozpaść a jedynie zrumienić) wsypujemy na patelnie brązowy cukier.
Całość smażymy jeszcze przez minutę a następnie, mieszamy z ugotowanym ryżem i rozkładamy na talerze posypując każdą porcję cynamonem.
typowy deser z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńTo jest mój smak z dzieciństwa, ryż z jabłkiem i cynamonem ;-) Klasyka!
OdpowiedzUsuń