Leśne jagody, świeży jogurtowy smak z klasyczną nutą zabajone, a wszystko zawarte w zimnej orzeźwiającej masie. Czy może nas spotkać coś lepszego w upalny dzień?
Składniki
180 g cukru
4 żółtka jaj
200 ml jogurtu naturalnego
200 g jagód
ewentualnie
1-2 płaskie łyżeczki żelatyny
sposób wykonania
Schłodzoną śmietanę wlewamy do misy i ubijamy, do drugiej misy wrzucamy żółtka jaj i dodajemy połowę cukru.
Misę ustawiamy na garnku z wodą, a ten stawiamy na płycie, całość podgrzewamy.
Jaja ucieramy z cukrem na jednorodna masę w kąpieli wodnej, uważając aby nie doszło do ich ścięcia.
Następnie cały czas mieszając do utartych jaj stopniowo dokładamy bitą śmietanę.Nadal podgrzewając ucieramy masę do momentu aż całość zgęstnieje, wtedy wyłączamy płytę i odstawiamy misę w chłodne miejsce.
Połowę jagód wkładamy do garnka, zasypujemy resztą cukru i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści.
W zależności od rodzaju jogurtu jakim dysponujemy, postępujemy dalej w dwojaki sposób
Jeżeli posiadamy jogurt dobrej jakości ( sztywny , nie dający się wyjąc z opakowania) dodajemy go bezpośrednio do przestudzonego syropu z jagodami.
Jeżeli zaś gęstość jogurtu wzbudza nasze wątpliwości ( co niestety ma miejsce przy większości wyrobów) to do garnka z gorącymi jagodami, dodajemy żelatynę rozrobioną z niewielką ilością letniej wody, całość energicznie mieszamy (żelatyna musi się całkowicie rozpuścić) a następnie studzimy. Po przestudzeniu łączymy z jogurtem.
Teraz możemy połączyć obie masy (jagodowo-jogurtową i śmietanowo-jajeczną) i resztę jagód ze sobą, następnie całość przekładamy je do podłużnego pojemnika i odstawiamy do zamrażarki.
Lody schładzamy przez 6-8 godzin, w pierwszych dwóch godzinach jeszcze je kilkukrotnie ( dwa-trzy razy) mieszamy.
Gotowe lody wyjmujemy z zamrażarki na dziesięć minut przed podaniem gdyż łatwiej je wtedy nabrać łyżką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz