Kluski lane na mleku
Solidna porcja klusek, podana na poniedziałkowe śniadanie ( i nie tylko na poniedziałkowe), sprawi że z większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas dnia.
Składniki
Przepis dla 4 osób
6 łyżek mąki
1 gruszka lub inny owoc
1,2 l mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Szczypta soli
Sposób przygotowania
Do garnka o grubym dnie wlewamy odrobinę wody (tak aby zakrywała całkowicie
dno) i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie
wlewamy mleko, dosypując cukier zwykły i waniliowy
Gdy mleko zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały
czas mieszając gotujące się mleko.
Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie
rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki
lub innego ulubionego owocu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz