poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Lane kluski na mleku

Kluski lane na mleku


Solidna porcja klusek, podana na poniedziałkowe śniadanie ( i nie tylko na poniedziałkowe), sprawi że z większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas dnia.
Składniki

Przepis dla 4 osób

3 jajka
6 łyżek mąki
1 gruszka lub inny owoc
1,2 l mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Szczypta soli







Sposób przygotowania



Do miski wbijamy trzy jajka i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli.

Do garnka o grubym dnie wlewamy odrobinę wody (tak aby zakrywała całkowicie dno) i doprowadzamy ją do wrzenia.  Następnie wlewamy mleko, dosypując cukier zwykły i waniliowy
Gdy mleko zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały czas mieszając gotujące się mleko.


Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki lub innego ulubionego owocu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz