Sernik na zimno ze świeżymi brzoskwiniami
Wyborny smak śmietankowego twarogu i świeżych owoców sprawia, że sernik ten jest zawsze mile widzianym gościem na naszym stole.
Składniki
1 kg sera twarogowego
200 ml słodkiej śmietany 30%
200 ml słodkiej śmietany 30%
3 łyżki kakao
25 gr masła
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wody
5 płaskich łyżek żelatyny
owocowy wierzch sernika:
7-8 niewielkich brzoskwiń
2 łyżki cukru
2 pełne łyżeczki żelatyny( lub galaretka owocowa)
1 szklanka wody
dodatkowo:
Tortownica o średnicy około 24 cm
owocowy wierzch sernika:
7-8 niewielkich brzoskwiń
2 łyżki cukru
2 pełne łyżeczki żelatyny( lub galaretka owocowa)
1 szklanka wody
dodatkowo:
Tortownica o średnicy około 24 cm
Sposób przygotowania
Do blendera wrzucamy herbatniki kruszymy je, dodajemy kakao i masło, a następnie dalej mieszając ucieramy na jednorodną masę.
Następnie zawartość blendera wykładamy na spód tortownicy wyłożony pergaminem, mocno ubijając dłonią lub szklanką.
Następnie zawartość blendera wykładamy na spód tortownicy wyłożony pergaminem, mocno ubijając dłonią lub szklanką.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wypiekamy spód przez 6-8 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Żelatynę mieszamy z połową szklanki gorącej wody, do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wtedy dodajemy do cukier, i znów mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Do misy przekładamy ser twarogowy (u mnie tym razem z wiaderka), mieszamy go ze słodką śmietaną i z przestudzonym roztworem żelatyny i cukru ( ważne jest aby twaróg miał temperaturę zbliżona do temperatury roztworu z żelatyną, inaczej, żelatyna może się w nim całkowicie nie rozpuścić i powstaną w serniku grudki). Wymieszaną twarogową masę układamy w tortownicy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie z brzoskwiń usuwamy pestki, wkładamy je do niewielkiego rondla dodajemy dwie łyżki cukru i gotujemy przez 3-4 minuty.
Następnie, w oddzielnym naczyniu, mieszamy szklankę gorącej wody, z dwiema łyżkami żelatyny (lub z ulubioną owocową galaretką) i dodajemy do brzoskwiń.
Całość studzimy, a kiedy masa zacznie tężeć układamy ją na wierzchu sernika. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny a następnie wyjmujemy z tortownicy i podajemy.
W tym czasie z brzoskwiń usuwamy pestki, wkładamy je do niewielkiego rondla dodajemy dwie łyżki cukru i gotujemy przez 3-4 minuty.
Następnie, w oddzielnym naczyniu, mieszamy szklankę gorącej wody, z dwiema łyżkami żelatyny (lub z ulubioną owocową galaretką) i dodajemy do brzoskwiń.
Całość studzimy, a kiedy masa zacznie tężeć układamy ją na wierzchu sernika. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny a następnie wyjmujemy z tortownicy i podajemy.
Idealna propozycja na te upały :) Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń