niedziela, 16 sierpnia 2015

sernik z brzoskwiniami

Sernik na zimno ze świeżymi brzoskwiniami

Wyborny smak śmietankowego twarogu i świeżych owoców sprawia, że sernik ten jest zawsze mile widzianym gościem na naszym stole.

Składniki


sernik:
150 g herbatników
1 kg  sera twarogowego
200 ml słodkiej śmietany 30%
3 łyżki kakao
25 gr masła
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
5 płaskich łyżek żelatyny




owocowy wierzch sernika:
7-8 niewielkich brzoskwiń
2 łyżki cukru
2 pełne łyżeczki żelatyny( lub galaretka owocowa)
1 szklanka wody
dodatkowo:
Tortownica o średnicy około 24 cm


Sposób przygotowania


Do blendera wrzucamy herbatniki kruszymy je, dodajemy  kakao i masło, a następnie dalej mieszając ucieramy na jednorodną masę.
Następnie zawartość blendera wykładamy na spód tortownicy wyłożony pergaminem, mocno ubijając dłonią lub szklanką.

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni   i wypiekamy spód przez  6-8 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Żelatynę mieszamy z połową szklanki gorącej wody, do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wtedy dodajemy do cukier, i znów mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Do misy przekładamy ser twarogowy (u mnie tym razem z wiaderka), mieszamy go ze słodką śmietaną i z przestudzonym roztworem żelatyny i cukru  ( ważne jest aby twaróg miał temperaturę zbliżona do temperatury roztworu z żelatyną, inaczej, żelatyna może się w nim całkowicie nie rozpuścić i powstaną w serniku grudki). Wymieszaną twarogową masę układamy w tortownicy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie z brzoskwiń usuwamy pestki, wkładamy je do niewielkiego rondla dodajemy dwie łyżki cukru i gotujemy przez 3-4 minuty.
Następnie, w oddzielnym naczyniu, mieszamy szklankę gorącej wody, z dwiema łyżkami żelatyny (lub z ulubioną owocową galaretką) i dodajemy do brzoskwiń.

Całość studzimy, a kiedy masa zacznie tężeć układamy ją na wierzchu sernika. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny a następnie wyjmujemy z tortownicy i podajemy.



1 komentarz: