kasza jaglana z truskawkami
Gotowa kasza z truskawkami |
Składniki
Dane dla czterech osób
200 g kaszy jaglanej
400 gr truskawek
2 łyżki miodu
1 brzoskwinia
szczypta cynamonu
sok z cytryny lub limonki
10 g migdałów
10 g nasion słonecznika
Sposób przygotowania
Aby pozbawić kaszę gorzkiego smaku należy najpierw namoczyć
ją w zimnej wodzie na co najmniej 14 godzin, a następnie kilkukrotnie ją
przepłukać.
W dalszej kolejności wrzucamy kaszę do gotującej się wody w proporcji
1szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
Szklankę kaszy gotujemy, aż „wypije” całą wodę (ok
15 minut). Do ugotowanej kaszy dodajemy miód, sok z limonki, cząstki owoców, połowę nasion
słonecznika i migdałów, wyłączmy płytę i zostawiamy całość w przykrytym garnku
na ok. 5-7 minut.
Następnie układamy danie na talerzach i
przyozdabiamy resztą ziarn słonecznika i migdałów. Dodatkowo przed podaniem
potrawę posypać można cynamonem.
Mniam, pychota :D Tak zdrowo !
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuń