Ogórki najbardziej lubię właśnie w tej postaci i choć jest wiele innych przepisów, na przetwory z krojonych ogórków, ja co roku zaczynam zrobienie przetworów, właśnie w ten sposób.
Składniki
2 kg ogórków
2 marchwie
zalewa
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu i ziarna gorczycy, całość zalewamy wodą i octem.
Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Myjemy ogórki wkładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na dwie godziny.
Następnie zlewamy wodę, a ogórki kroimy w cienkie plasterki.
Do plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew.
Całość wkładamy do słoików, zalewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słoje.
Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Następnie zlewamy wodę, a ogórki kroimy w cienkie plasterki.
Do plastrów ogórków, dodajemy obraną i również pokrojoną w plastry, marchew.
Całość wkładamy do słoików, zalewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słoje.
Pasteryzujemy ogórki (w garnku lub piekarniku) w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz