poniedziałek, 17 sierpnia 2015

pierś z kurczaka w picie

                    chlebek pita z piersią kurczaka


Świeża domowa pita a w niej nadzienie z piersi kurczaka i aromatycznych warzyw czy taki posiłek może komuś nie smakować

składniki dla czterech osób
4 pity własnoręcznie(link) upieczone
1 pierś kurczaka
2 niewielkie papryki
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść oliwek
sok z połowy cytryny
pół główki sałaty
4 łyżki oliwy
pieprz, sól

sposób przygotowania
Do misy wrzucamy porwane liście umytej i osuszonej sałaty, obrane ze skory (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi.


Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy na nią pokrojoną w paski pierś kurczaka i smażymy przez 2-3 minuty.
Do mięsa na patelnię dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, oraz posiekany ząbek czosnku, całość lekko solimy i smażymy jeszcze przez trzy minuty.

Do niewielkiego naczynia wsypujemy sól i pieprz, dodajemy sok z cytryny, oraz resztę oliwy, mieszając widelcem  łączymy ze sobą składniki emulsji.
Do misy z warzywami przekładamy zawartość patelni, następnie
wlewamy, dodajemy oliwki i mieszamy delikatnie drewnianymi łyżkami. 

Na koniec w chlebkach pita wykonujemy nacięcie( odcinając górną część nożem tak by dostać się do wewnętrznej kieszeni) i napełniamy je przygotowanym sałatkowym farszem.
Pitę możemy jeszcze zapiec przez pięć minut w piekarniku ( nagrzanym do temperatury 170 stopni), albo od razu podać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz