Chłodnik litewski
W letni skwar niewiele potraw smakuje lepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno.
Gotowy chłodnik |
Składniki dla sześciu osób
1 burak
5 sporych ziemniaków
1 l maślanki
4 jajka
0,5 l wody
4 ogórki gruntowe
pęczek botwinki
pół pęczka rzodkiewki
pół pęczka szczypioru
pół pęczka kopru
nać pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki i buraka myjemy i nie obierając gotujemy do miękkości.
Myjemy warzywa, suszymy i kroimy ogórki na drobną kostkę, rzodkiewkę w plastry, botwinkę na centymetrowej długości kawałki, siekamy szczypior, koper i nać pietruszki.
Do garnka wlewamy maślankę, dodajemy wszystkie warzywa oraz ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka i ugotowanego, obranego i startego na tarce buraka.
Dolewamy ostudzonej przegotowanej wody, uzyskując konsystęcje gąstej zupy. Chłodnik przyprawiamy
solą oraz pieprzem (możemy również dodać ząbek drobno posiekanego czosnku, lecz należy uważać z tym dodatkiem, bowiem znacznie zmienia on smak dania), odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki i podajemy z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami posypanymi szczypiorem i okraszonymi masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz