czwartek, 6 sierpnia 2015

Chłodnik Litewski

Chłodnik litewski

W letni skwar niewiele potraw smakuje lepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno.
Gotowy chłodnik

Składniki dla sześciu osób

1 burak
5 sporych ziemniaków
1 l maślanki
4 jajka
0,5 l wody
4 ogórki gruntowe
pęczek botwinki
pół pęczka rzodkiewki
pół pęczka szczypioru
pół pęczka kopru
nać pietruszki
sól, pieprz



Sposób przygotowania

Ziemniaki i buraka myjemy i nie obierając gotujemy do miękkości.


Myjemy warzywa, suszymy i kroimy ogórki na drobną kostkę, rzodkiewkę w plastry, botwinkę na centymetrowej długości kawałki, siekamy szczypior, koper i nać pietruszki.

Do garnka wlewamy maślankę, dodajemy wszystkie warzywa oraz ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka i ugotowanego, obranego i startego na tarce buraka.

Dolewamy ostudzonej przegotowanej wody, uzyskując konsystęcje gąstej zupy. Chłodnik przyprawiamy

solą oraz pieprzem (możemy również dodać ząbek drobno posiekanego czosnku, lecz należy uważać z tym dodatkiem, bowiem znacznie zmienia on smak dania), odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki i podajemy z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami posypanymi szczypiorem i okraszonymi masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz