Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty.
składniki na osiem osób
2 kg schabu
150 g wędzonego boczku
marynata
4 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej stronie
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz
Dodatkowo sznurek do wiązania pieczeni
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy.
Wędzony boczek kroimy na plastry. Następnie plastry układamy na wyjętym z lodówki schabie. Całość mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia).
Schab wkładamy do brytfanki i całość wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając pieczeni.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, nakrywamy schab i pieczemy przez kolejne 60 minut.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim pieczeń na 30-40 minut, pozwalając, żeby wchłonęła z powrotem sok, który z niej wypłynął w trakcie pieczenia ( jest to niezwykle istotna czynność, niestety zwykle pomijana). Po tym czasie wyjmujemy schab z piekarnika
Tak przygotowana pieczeń możemy pokroić i wyłożyć na talerze polewając sokami z pieczenia.
Możemy jednak odlać soki spod pieczeni do oddzielnego garnka, i trzymając schab w ciepłym miejscu, przygotować sos.
W tym celu do 50 g, roztopionego masła, dodajemy odlane z spod pieczeni soki, oraz około 80-100 ml słodkiej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez dwie minuty i gotowe.
Tak przygotowana pieczeń możemy pokroić i wyłożyć na talerze polewając sokami z pieczenia.
Możemy jednak odlać soki spod pieczeni do oddzielnego garnka, i trzymając schab w ciepłym miejscu, przygotować sos.
W tym celu do 50 g, roztopionego masła, dodajemy odlane z spod pieczeni soki, oraz około 80-100 ml słodkiej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez dwie minuty i gotowe.
Chciałabym kiedyś wyjąć tak pięknie upieczony schab z mojego piekarnika:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award-zajrzyj,proszę,do mnie po szczegóły http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/