Choć przywędrowała do nas z bliskiego wschodu, wydaje się że zadomowiła się w naszych jadłospisach już na dobre. Przyrządzona samodzielnie w domu jest nie tylko smaczniejsza ale też i zdrowsza.
składniki na sześć sztuk
4 szklanki mąki
1 szklanka wody
30 g drożdży
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Sposób wykonania
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki, zalewamy połową letniej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość).
Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę, oraz dodajemy szczyptę soli i resztę wody. Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy ciasto rękami.
Następnie formujemy ciasto w kule, smarujemy ją olejem i nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze co najmniej dwukrotnie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki, a następnie rozwałkowujemy ją na placek półcentymetrowej grubości i zostawiamy na dziesięć minut aby trochę wyrósł.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy do niego wyrośnięte placki. Pity pieczemy w tej temperaturze przez dziesięć minut. Wyjmujemy z piekarnika zaraz po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz