czwartek, 27 sierpnia 2015

aromatyczne masło z migdałów

       Masło migdałowe


Jego delikatny smak, oraz orzechowy aromat, sprawią nawet najbardziej pospolite potrawy, nabiorą niecodziennej atrakcyjności.

Jeżeli mamy ochotę poczuć autentyczny smak  masła migdałowego, to oprócz orzechów i szczypty soli, nie potrzebujemy więcej żadnych składników.
Nie dajmy się zwieść wszelakim producentom, którzy do swoich wyrobów dodają utwardzanych olejów (i wcale nie jest to jeszcze najgorszy z "dodatkowych polepszaczy").
Wszelakie dodatki mają na celu jedynie obniżyć koszt wytworzenia produktu, dlatego też część masy migdałowej, jest w nich zastępowana tanimi wypełniaczami ( co o dziwo wcale nie ma dużego przełożenia, na końcową ceną oferowanego produktu).

Jeżeli chcemy do masła dodać jakieś dodatki, to proponuję aby był to miód, który sprawi że produkt będzie słodszy, ale nadal równie zdrowy. 

składniki
350 g migdałów 
szczypta soli
ewentualnie
4-5 łyżek miodu







Sposób przygotowania
Orzechy przesypujemy  na patelnię, oprószamy szczyptą soli i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu.

Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy uprażyć orzechy piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera.
Mielimy orzechy przez 10-15 minut.
W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem uwalniania się oleju, w naturalny sposób zawartego w orzechach) na bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła.
W tym momencie możemy dodać miód, pamiętajmy jednak że jeżeli za długo będziemy mieszali blenderem miód z orzechową masą, to całość zacznie mocno gęstnieć.
Migdały z miodem mieszajmy krótko, aby całość nadal miała konsystencje masła ( może odrobinę " sztywniejszego"), a nie stała się chałwą ( też pyszną, ale w tym przepisie chodziło nam o coś innego).



1 komentarz:

  1. Ale pycha! O niebo lepsze niż sklepowe ;-)

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń