Podany przepis, z pewnością przypadnie do gustu, wszystkim amatorom pikantnych przetworów.
Czyż bowiem może być coś lepszego, od ostrej papryki, zaprawionej słodko kwaśną, aromatyczną zalewą.
Składniki
ok 20 szt ostrych papryk
8 ząbków czosnku
4 niewielkie cebulki
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.
Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.
Zalewamy słój marynatą, uważając aby papryki były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.
Papryki pasteryzujemy (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz