piątek, 28 sierpnia 2015

ostra papryka konserwowana w słoju

             ostra papryka w słoju


Podany przepis, z pewnością przypadnie do gustu, wszystkim amatorom pikantnych przetworów.
Czyż bowiem może być coś lepszego, od ostrej papryki, zaprawionej słodko kwaśną, aromatyczną zalewą.

Składniki 
ok 20 szt ostrych papryk
8 ząbków czosnku
4 niewielkie cebulki

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem.

Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.


Następnie myjemy papryki i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwa ząbki czosnku i po jednej niewielkiej obranej cebulce. 
Zalewamy słój marynatą, uważając aby  papryki były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.

Papryki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz