Dodanie pieczonego bakłażana do ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą
Składniki
1 spory bakłażan (450 g)
100 g kakao
150 g mąki
150 g dowolnych bakalii
150 g cukru
125 ml oleju
3 jajka
30 ml koniaku lub whisky
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy do niego bakłażana i pieczemy przez 15-20 minut.
Bakalie siekamy nożem na mniejsze części, zalewamy alkoholem (w ostateczności gorącą wodą) i odstawiamy na 20-30 minut.
Upieczonego bakłażana wyjmujemy z piekarnika, studzimy, obieramy ze skóry, wkładamy do miski i rozcieramy na jednolitą masę (widelcem albo blenderem).
Do misy dodajemy również namoczone w whisky bakalie, olej, kakao, mąkę, cukier, sól, rozbite jajka, oraz proszek do pieczenia. Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut.
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku (z uwagi na dodanie bakłażana ciasto będzie bardziej wilgotne niż zwykle).
Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5-10 minut.
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuń