Luzowanie drobiu
Poniżej nie zamieściłem przepisu na konkretne danie, ale znajdziemy tu przydatne rozwiązanie kłopotliwej sytuacji, w której z pewnością znalazł się każdy kto przy dzieleniu porcji musiał walczyć ze stawiającym " kościsty opór" ptaszyskiem. Jeżeli chcecie poznać dalszy los głównej bohaterki tego artykułu, zapraszam do sprawdzenia przepisu na domowej roboty galantynę z kaczki.
Luzowanie jest niezbędne także przy przygotowaniu wszelkiego rodzaju galantyn.
Tyle wstępu, a teraz należy wziąć w dłoń ostry nóż i zabrać się do dzieła.
Kiedy dojdziemy do miejsc połączeń kończyn (skrzydła, nogi) ciągniemy za kończynę ptaka i nożem przecinamy połączenia w miejscu przyczepów stawowych jak najbliżej korpusu (nie należy próbować przecinać kości nożycami).
Czynność może wydawać się skomplikowana i żmudna, ale tak na prawdę po osiągnięciu odrobiny wprawy trwa mniej niż dziesięć minut.
Kolejną korzyścią wynikającą z luzowania jest fakt ze z kości korpusu możemy nastawić wywar na pyszny rosół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz