czwartek, 17 grudnia 2015

szynka peklowana długo pieczona - sposób na domową wędlinę

          peklowana szynka długo pieczona
Dziś pragnę przedstawić kolejny sposób, na zrobienie domowej wędliny bez wędzenia.
Szynka wykonana według tego przepisu jest soczysta i niezwykle krucha.
Tak naprawdę wykonanie tej szynki, nie jest zbyt pracochłonne, warto więc zabrać się do jej przygotowania już dziś, by móc cieszyć się w nadchodzące święta, wybornym smakiem własnoręcznie zrobionej wędliny.


składniki 


1,5 kg wieprzowej szynki

sucha mieszanka peklująca 

( ilość podana na półtorej kilo szynki)
sól kamienna  30 g
saletra 3 g
cukier brązowy 7 g
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 4 szt
gorczyca biała płaska łyżeczka
kolendra 3 ziarna
pieprz czarny 3 ziarna
czosnek suszony płaska łyżeczka  

dodatkowo
sznurek do wiązania, lub siatka do wędlin

sposób wykonania

Szynkę myjemy, wkładamy do  kamionkowego naczynia ( lub garnka ze stali nierdzewnej) i zasypujemy mieszanką peklującą, wykonaną w poniższy sposób.

Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę, ziarno pieprzu i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynkę. 


Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pięć, sześć dni, pamiętając o tym aby każdego dnia,  przełożyć mięso.

Zapeklowaną szynkę wyjmujemy z kamionki, lekko płuczemy, układamy na desce i wiążemy ją mocnym sznurkiem ( koniecznie z naturalnego włókna), lub wkładamy w siatkę wędliniarską.


Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni.
W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez dwie godziny.
Następnie zwiększamy temperaturę o  dziesięć stopni (do 85 stopni)  i trzymamy w piekarniku kolejne trzydzieści minut.

Szynkę wyjmujemy, studzimy przez kilka godzin ( najlepiej pozostawić ją na dwanaście godzin) i serwujemy jako dodatek do ulubionego pieczywa.




10 komentarzy:

  1. Witam serdecznie.Jak mogę zapisać Pana przepisy ? Pozdrawiam. Kamila z Łodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby wydrukować przepis należy wejść w wybrany post ( klikając w górny tytuł posta) następnie, będąc już na stronie postu, kliknąć prawym przyciskiem myszy, wybrać drukuj, kliknąć i gotowe :)

      Usuń
  2. Dziękuję Panu za szybką odpowiedź.Przepisy genialne i przynajmniej dużo domowych wyrobów.Życzę Panu Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia i udanego Sylwestra.Czekam na dalsze przepisy.Kamila z Łodzi

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamarynowałam szynkę w zalewie i planuję ją tak upiec na ruszcie,ale czy mięso tak pieczone nie będzie zbyt suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niska temperatura pieczenia zapobiega wysuszeniu mięsa. Proszę pilnować temperatury a wszystko będzie OK

      Usuń
  4. Jeżeli mam o połowę mniejszy kawałek szynki, to jak długo muszę piec; czy też 2 godz. w tem. 75 stopni, a potem 30 min w temp. 85 stopni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno zrobić wyrób z kawałka mięsa który ma pół kilo i szczerze przyznam że nie próbować wykonać tak małego wyrobu ( pieczonego) Ale czas pieczenia skróciłbym o godzinę i sprawdzi co wyjdzie :)

      Usuń
  5. nie zalewmy woda iedy peklujemy???

    OdpowiedzUsuń
  6. przepraszam mam pytanie ktore mnie nurtuje,bo jestem nowicjuszka w dziedzinie wyrobu wlasnych wedlin,chcialabym sie dowiedziec czy nie zalewa sie tej szynki woda przy peklowaniu ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso możemy peklować równie dobrze metodą na sucho, tak ja w powyższym poście ( ja taką praktykuję przy wyrobach krótko peklowanych ) jak również na mokro ( wtedy z reguły trzymam takie wyroby solance przeszło dwa tygodnie)
      Jest oczywiście jeszcze metoda mieszana :)

      Usuń