wtorek, 8 września 2015

zupa z pieczonych pomidorów

                          zupa z pieczonych pomidorów

Nigdy nie mam dosyć, dojrzałych w letnim słońcu, pomidorów. Są tak pyszne, że każdego tygodnia kupuję je na targu skrzynkami.
Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej.

składniki dla czterech osób
15 pomidorów
1 cebula
1,5 l bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz 
maggi domowe
2 łyżki oliwy 
1 łyżeczka słodkiej papryki


sposób przygotowania

Pomidory układamy na blachę, wyłożona aluminiową folią i wkładamy na 20 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Następnie wyjmujemy pomidory, studzimy i zdejmujemy z nich skórkę.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy,  drobno siekamy również ząbek czosnku.


W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.

Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek. Całość smażymy  przez minutę, a następnie wrzucamy obrane i grubo pokrojone pomidory, dusimy razem  przez chwilę, a następnie zalewamy całość bulionem.

Gotujemy zupę, na małym ogniu przez dziesięć minut i dodajemy sól, pieprz, domowe magii, oraz wsypujemy słodką paprykę.
Całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, po czym dodajemy posiekaną świeżą pietruszką i nakładamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowanym makaronem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz