wtorek, 29 września 2015

wywar rybny

wywar rybny

Gotowy wywar rybny

Podstawą każdej zupy rybnej jest dobry wywar. Z pewnością nie można polegać na gotowych produktach, bowiem delikates jakim niewątpliwie  jest zupa rybna z owocami morza zamiast delektować nasze podniebienia okaże się klapą. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu.



składniki


Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób

 700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli)

6-8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 średnie marchewki
1 por
kawałek selera
korzeń pietruszki
pieprz, sól




sposób przygotowania


Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą dodając do garnka wszystkie warzywa i przyprawy.

Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotujemy maksymalnie do dwadzieścia minut. Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb.

(Uwaga zbyt długie gotowanie powoduje gorzknienie wywaru)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz