wywar rybny
Podstawą każdej zupy rybnej jest dobry wywar. Z pewnością nie można polegać na gotowych produktach, bowiem delikates jakim niewątpliwie jest zupa rybna z owocami morza zamiast delektować nasze podniebienia okaże się klapą. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu.
składniki
Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób
6-8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 średnie marchewki
1 por
kawałek selera
korzeń pietruszki
pieprz, sól
sposób przygotowania
Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą dodając do garnka wszystkie warzywa i przyprawy.
Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotujemy maksymalnie do dwadzieścia minut. Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb.
(Uwaga zbyt długie gotowanie powoduje gorzknienie wywaru)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz