poniedziałek, 14 września 2015

placki z cukinii

placki z cukinii


Gotowe placki z cukinii


składniki

Danie dla czterech osób

4 średnie cukinie
2 żółtka jajek
6 łyżek mąki pszennej 
5 łyżek oleju
pół pęczka szczypioru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz







sposób przygotowania



Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) , ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku. 

Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy  masę z cukinii w porcjach ( z półtorej dwóch łyżek stołowych). 
 Smażymy obustronne na złoty kolor a następnie podajemy z jogurtem naturalnym, posypując szczypiorkiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz