niedziela, 6 września 2015

słodka papryka konserwowa

                          słodka papryka konserwowa

Papryka to jedno z mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę.

Składniki 
2 kg papryki słodkiej
4 niewielkie cebulki

zalewa 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku


Do garnka wrzucamy cztery liście laurowe, dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków.




Myjemy papryki, wykrajamy z nich gniazda nasienne, kroimy w cząstki i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po jednej niewielkiej obranej cebulce. 
Zalewamy  marynatą, uważając aby  papryki były w niej całkowicie zanurzone i zamykamy słój.

Papryki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz