czwartek, 17 września 2015

jagodowe ciasto jedną ręką robione

                  jagodowe ciasto


Jedną ręką robione, tak właśnie mówiła moja babcia, na tego rodzaju wypieki.
Oznaczało to tyle, że wykonując inne kuchenne prace w tak zwanym międzyczasie, jakby przy okazji, można było zrobić taki wypiek.
Zachęcam i was do wykonania tego rodzaju ciasta ( możecie oczywiście użyć obu rąk) ponieważ jego smak jest odwrotnie proporcjonalny do nakładu pracy.
Pisząc prościej roboty mało a ciacho pyszne.

składniki
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
350 g jagód ( mogą być mrożone)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
cukier puder 


sposób wykonania

Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i mieszamy składniki ze sobą.
Do drugiej misy wbijamy jaja, dolewamy olej i mieszamy widelcem.
Wlewamy "mokre" składniki do "suchych".
Całość przez byle jak mieszamy ( w tym przypadku im gorzej, tym lepiej) i przekładamy do blaszanej formy ( u mnie tortownica o średnicy 30 cm  ),wyłożonej pergaminem.
Na wierzchu ciasta rozsypujemy jagody.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 50 minut.
 Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku
Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5 minut.
Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz