sobota, 19 września 2015

szybkie śniadanie z bananem i malinami

           kasza jaglana z bananem i malinami

Mam na swój własny użytek pewne powiedzenie, którym określam czas, kiedy na wszystko brak mi ...  właśnie czasu, mówię wtedy że jestem w niedoczasie.
Najczęściej rezygnujemy wtedy z własnoręcznie wykonywanych posiłków, na rzecz różnych "substytutów".
Dziś jednak chce pokazać, że nawet będąc w wspomnianym powyżej niedoczasie, możemy w chwilę zrobić posiłek smaczny i zdrowy.

składniki dla trzech osób
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 banany
100 g malin

ewentualnie dodatkowo
2 łyżki cukru brązowego


sposób przygotowania

Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie, pod bieżącą wodą ( dobrze jest ją wcześniej namoczyć, skraca to bowiem czas gotowania).
W garnku zagotowujemy dwie szklanki wody a następnie dodajemy, do garnka, szklankę wypłukanej kaszy.
Gotujemy kaszę do momentu aż wchłonie całą wodę( około piętnastu minut), dodając do niej ewentualnie, dwie łyżki cukru.
W tym czasie obieramy banany ze skórki i kroimy je w plastry.
Banany dodajemy do ugotowanej kaszy, całość mieszamy i rozkładamy na talerze, układając na wierzchu każdej porcji owoce malin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz