czwartek, 24 września 2015

dorsz pieczony z masłem i koperkiem

                                       dorsz z koperkiem

Mimo że nie uważam, kuchni skandynawskiej, za źródło wyjątkowych kuchennych inspiracji, to  jest jednak w niej kilka cennych pozycji, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu.
Jedno z takich dań chciałbym, w nieco zmienionej wersji, dziś zaprezentować.

składniki dla trzech osób
3 dorsze (600 g)
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
pęczek koperku
pieprz, sól
pół cytryny

dodatkowo
wykałaczki

  sposób wykonania

Tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę,  w chłodne miejsce.

Dorsze wyciągamy z lodówki, ostrym nożem usuwamy z nich kręgosłupy, nie przecinając jednak grzbietu ryby.

Teraz na wewnętrznej stronie rybiego płata kładziemy kawałki masła, następnie układamy na rybie koperek ( sporo) i  spinamy ryby wykałaczkami, zabezpieczając masło i koper przed wypadnięciem.

Dorsze smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Pieczemy przez 30 minut a następnie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerze, podając z ulubionymi dodatkami . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz