Tarta z gruszkami |
Składniki
125 g miękkiego masła
250 g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
ponadto na wierzch tarty:
2 gruszki
2 jajka
3 łyżki cukru
50 ml mleka
250 g serka mascarpone
Sposób przygotowania
Masło, mąkę, jedno jajko oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę.
Na upieczony spód układamy gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni,
po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty i jeżeli nam odpowiada wyjmujemy ciasto z piekarnika, (jeżeli lubimy bardziej wypieczone ciasto zostawiamy je w piekarniku, na dalsze 5-10 minut) studzimy i podajemy.
Słodko-Słone?????...czemu nie!!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
Wypróbowana - pyszna :-)
OdpowiedzUsuń